A tél még a kanyarban sincs, de tudjuk, hogy lassan itt az ideje. Sok medencetulajdonos tudja, de aki csak tervezi az úszómedence építését, ő is kíváncsi arra, hogy mit tegyen a medence fűtő berendezéseivel a tél beköszönte előtt. Hiszen a lehető leghosszabb ideig meleg vízben szeretne fürdeni, de természetesen nem kockáztatja a medencefűtő berendezése fagykárát. A téli tippek medencefűtőkhöz elsősorban a medencefűtés típusától függenek (nem csak a medence hőszivattyú berendezésekre térünk ki).

A legtöbb szabadtéri medence + 5 °C-ig – megfelelő fűtőberendezés használatával – még használható, persze a költségek ilyenkor már számottevőek.

Téli tippek a medencefűtőkhöz – információk a medencefűtő berendezések gondozásról

Medence fűtőberendezések: 

– Hőszivattyú
– Szolár medencefűtés
– Elektromos fűtés
– Hőcserélő

 

Medence hőszivattyú téliesítése

A medencefűtő hőszivattyúk akár 5 Celsius fokig is működnek, de kérdéses, hogy elegendő hőt termelnek-e a kellemes fürdési élvezethez, és milyen áron. Hőszivattyúval azonban hosszabb ideig használható az úszómedence, mint a napelemes medence fűtése esetén.
FIGYELEM!
Mielőtt bejön a fagy, le kell engedni a vizet a medence hőszivattyúból, és meg kell tisztítani a szűrőt. (Ez kiolvasható a medence hőszivattyúk kezelési kézikönyvéből.) Amikor tavasz jön, ellenőrizze a csővezeték esetleges szennyeződését, és ellenőrizze a csatlakozásokat. A gondos karbantartás biztosítja a gondtalan fürdőzést kellemes meleg vízben, jóval a nyári szezon előtt.

Sunrain medence hőszivattyú

Napkollektor szőnyeg fűtés

A szoláris medencefűtés alacsony hőmérsékleten nem hoz elegendő hőt ahhoz, hogy úszni tudjon a medencében, mivel a víz csak – erős napsütésben is – körülbelül 5 fokkal melegítheti fel a medencét (persze ez lehet több is, megfelelően nagy felületű szolár szőnyeg használatakor). 
Mivel a fagy eltömíti a napkollektoros szőnyeget és károsítja azt, ezért a szolár szőnyeget késő ősszel le kell üríteni. A tartókra szerelt modellek általában télállóak, míg a mobil szőnyegeket száraz és fagyálló helyen kell tárolni. Tavasszal az utolsó fagy után újra üzembe helyezhető. (A szolár szőnyeg előnye, hogy viszonylag olcsó!)

Napkollektor szőnyeg

Elektromos medencefűtés télen

Az elektromos medencefűtés hosszú ideig és akár a hideg évszakban is rendelkezésre áll. (Alapvetően az elektromos medencefűtők úgy működnek, mint a melegvizes kazánok, azzal a különbséggel, hogy a vizet itt szivattyúzzák át, és természetesen csak maximum néhány fokkal melegítheti a vizet.) 
A medence vizének alacsony hőmérsékleten történő felmelegítése azonban magasabb villamosenergia fogyasztást és ezáltal a költségek növekedését eredményezi. Típustól függően különböző alsó hőmérsékleti határok vannak. Az elektromos medencefűtőt is le kell üríteni és fagymentes helyen kell tárolni a fagyos időszak beállta előtt.

Téli tippek a medencefűtőkhöz

Hőcserélő karbantartása télen

hőcserélő megfelelően van méretezve, akkor kellemesen meleg a medence még alacsony hőmérsékleten is. Ez azonban viszonylag magas költségeket eredményez, minél nagyobb a hideg, annál magasabbak a költségek. A hőcserélőt fűtheti gáz- vagy olajkazán, esetleg a ház fűtését végző hőszivattyú.
Ugyanakkor a hőcserélő sem védett a fagytól, ezért általában ki kell azt üríteni, és ha nincs fagyálló környezetben, akkor el kell távolítani. Vannak azonban olyan megoldások is, amelyek akár télen is működtethetők. A biztonság kedvéért azonban a hőcserélőt télen erősen szigetelni kell.

Medence hőcserélő

Téli tippek a medencefűtőkhöz: Véleménye van a leírtakkal kapcsolatban?

Kérjük, ossza meg velünk és az oldal látogatóival.
Engedéllyel felteszünk a BLOG oldalra minden dicsérő és építő jellegű írást, mert a valódi tapasztalatánál nincs relevánsabb vélemény! info@chofu-hoszivattyu.hu
További információ a téli témához itt:

KÖSZÖNJÜK!