Kell lennie jó megoldásnak! Ezzel a hittel építettük meg a hőszivattyú és gázkazán hibrid fűtési rendszer-t.
A rezsicsökkentés csökkentésének hírére ugrásszerűen megszaporodtak az árajánlat kérések, és „kerültek elő” olyan lakóházak tulajdonosai, akik eddig nem gondoltak a hőszivattyú beépítésére. Akár a ház túl nagy alapterülete, vagy pl. radiátoros fűtés miatt eddig nem volt fontos a korszerű hőszivattyús fűtésre váltani.
De jött a kormányunk, valamint a világban tomboló negatív tendenciák lépéskényszert teremtettek!

A negatív hírek, és események hatására keressük a legköltségkímélőbb megoldást!

A hibrid fűtési rendszer előzménye:

2022. augusztus 1, ami sokaknak lett rettegett dátum: ettől a naptól az, aki kicsúszik a villamosenergia vagy a földgáz esetén az átlagfogyasztásból, annak kétszeres, illetve hétszeres árat kell fizetnie a csaknem tíz évig megszokotthoz képest:

A villamosenergia esetében 2523kWh/év (210,25 kWh/hó) fogyasztásig 36 forint marad az ár, az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh-ra emelkedik. Az „éjszakai áram”: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik: 36 forint/kWh. (legalább is 2022.08.26-án még így volt.)

A földgázfogyasztást tekintve 1729 köbméterig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes 102 forint/m3, efelett 747 forint/m3 lesz az új díjszabás. Jó hír viszont a sokgyerekeseknek: megmarad viszont a nagycsaládos kedvezmény.

Az általunk javasolt megoldás: a hibrid fűtési rendszer kiépítése!

Ezen az oldalon nem csak a fűtésrendszer átalakításának munkáit mutatjuk meg, de tervünk szerint legalább egy évig nyomon követjük a rezsi alakulását.
Számokkal, fogyasztási adatokkal és a lakóház tulajdonosainak fűtési szokásainak bemutatásával igyekszünk a többi érdeklődőnek, vagy hasonló rendszer kiépítésében gondolkodónak javaslatot, megoldásra vonatkozó tanácsokat adni!

A hibrid fűtési rendszer elemei:

  1. Meglévő gázkazán 
  2. Chofu 10 kW-os japán inverteres hőszivattyú
  3. Méretezett lemezes hőcserélő (hőszivattyús primer fagyállós körbe)
  4. 30 literes térfogatnövelő tartály (hőszivattyús primer fagyállós körbe)
  5. FixTrend CP70 hibrid hidraulikus váltó
  6. FixTrend C70/3 fűtőköri osztó-gyűjtő
  7. FixTrend KS-125 nem kevertköri fűtőköri egység (radiátoros körre)
  8. FixTrend KTC-125 termosztatikus kevert fűtőköri egység (padlófűtés részére)
  9. DAB Evosta 2 40-70/180 keringető szivattyúk.

És természetesen még egy csomó alkatrész, ami a hidraulikus körök kialakításához szükségesek: szűrők, Westech fagyálló folyadék, biztonsági csoport, golyóscsapok, szénacél csövek és idomok, csőhéj szigetelés, tágulási tartályok, stb…

Hibrid fűtés munkái

Munkaközi állapot 1

A hibrid fűtési rendszer hőszivattyús elemei

Hibrid fűtés

Munkaközi állapot 2 – 3

gázkazán és hőszivattyú

Működési elv, üzemeltetés:

A családi ház két szinten közel 200 m2-es. Alsó szinten 80%-ban padlófűtés, a maradék területen (hálószoba, fürdőszoba, WC) 22K lapradiátorok vannak. A felső szinten radiátorok adják a meleget (tervben van a radiátorok cseréje a rendkívül csendes REVERSO 361° fan coil-okra).

Az alsó szintet a japán Chofu hőszivattyú fogja fűteni, és a fűtési idény nagy részében (amit a család ritkábban használ) a radiátorokon keresztül temperálja a felső szinti szobákat.
Amikor a külső hőmérséklet annyira alacsony lesz, hogy a 10 kW-os hőszivattyú már nem tudja gazdaságosan fűteni a házat, bekapcsol a gázkazán és így lesz biztosítva a lakás fűtési komfortja.

Figyelni fogjuk a hőszivattyú és a gázkazán fogyasztását, és a rendszer tapasztalatait ezen a felületen megosztjuk az érdeklődőkkel. Mivel ezen a házon (még) nincs napelemes áramtermelő berendezés, meggyőződésünk, hogy a hibrid fűtési rendszer a kulcs, a jelenlegi kvótarendszer negatív hatásainak kivédésére.

A munkákat a Kelemen Generál Bt végezte, és mivel ilyen összeállításban most készítettek először hibrid fűtési rendszer-t, a „fontolva haladást” választották.
A munkák a családi lakóházaknál – „tisztán” hőszivattyús rendszer esetében – max 2 napot vesznek igénybe (beüzemeléssel együtt legfeljebb hármat). Itt most 4 nap alatt készült el a komplett rendszer (még a hőszigetelés van hátra).

Hibrid rendszer kész

Gázkazán a helyén, hidraulikus blokkok összekötve, nyomáspróba ok („hidegen” a rendszernyomást 1,3 bar-ra állítjuk) minden gépészeti munka kész, az indítás már csak a rendszer átmosatását várja.

Hibrid fűtés

Helyén – garázsajtó fölött – a  Chofu inverteres hőszivattyú

Mielőtt azonban a hőszivattyút elindítanánk, egy nagyon alapos, vegyszeres gépi átmosás következik, ahol a padlófűtés csöveket és a radiátorokat gondosan kitisztítják (erről is lesznek fotók, mert meg szeretnénk mutatni, mi rakódik le a csövekben néhány év alatt).

FŰTÉSRENDSZER ÁTMOSÁSA

A fentiekből látszik, hogy a fűtésrendszer átmosásakor milyen színű folyadék (iszap, apró kövek, rozsda, stb…) távozik. Az alapos átmosatás ebben a házban több mint 6 órát vett igénybe, speciális – légbuborékokkal, nagy nyomással – géppel és vegyszerekkel. A fűtési hatásfok mértéke jelentősen nőtt!

FIGYELEM! A fűtésrendszer átmosása szaktudást, rutint igénylő feladat. Nem ugyanazt a vegyszert töltjük a radiátorok mosatásához, mint mikor a padlófűtésből távolítjuk el a lerakódott szennyeződést (baktériumokat, fonalas algát, stb…).

Véleménye van a leírtakkal kapcsolatban?

Kérjük, ossza meg velünk és az oldal látogatóival.
Engedéllyel felteszünk a BLOG oldalra minden dicsérő és építő jellegű írást, mert a valódi tapasztalatánál nincs relevánsabb vélemény! info@chofu-hoszivattyu.hu

KÖSZÖNJÜK!