Hőszivattyúk tartályai

HŐSZIVATTYÚ HMV tartály növelt hőcserélővel

HMV-tároló

A hőszivattyúk speciális HMV tartályai (melegvíz tároló) a megnövelt belső hőcserélő felületű tartályok.
Ha azt szeretné, hogy a hőszivattyú problémamentesen működjön, válassza ki a HMV tartályt a hőszivattyú kW-ban kifejezett teljesítményének megfelelően. Azok számára, akik nem ismerik a hőcserélő méretezésének számítási módját a hőszivattyú teljesítményétől függően, kapcsolatba léphetnek velünk telefonon vagy e-mailben. A hőszivattyú típusától függően számos számítási lehetőség áll rendelkezésre. Ezeket az információkat ingyenesen, de kötelezettség nélkül kínáljuk.

(Itt is hangsúlyozzuk, hogy a beépítési helyszínt ismerő gépész tervező számításai a mérvadók!)

A hőszivattyúk tartályai esetében a hőcserélőket (tekercseket) a HMV tároló teljes kapacitására fejlesztik ki. A HMV tároló méretezése a meleg vizet használók számának megfelelően történik. Általában naponta 35-50 liter melegvíz fogyasztást számolnak személyenként. A növelt felületű hőcserélő a tároló vizét egyenletesen és teljesen felmelegíti. Az alábbi táblázatban speciálisan egy vagy két hőcserélős, kifejezetten hőszivattyúkhoz gyártott HMV tárolók találhatók.

SPW tartályok

3 az 1-ben tartály növelt hőcserélővel

Kombi puffertartály

WPDS tartályok – hőszivattyúkhoz. A német Thermic Energy cég által gyártott tartályok elsősorban az inverteres levegő-víz hőszivattyúk számára készülnek. A használati melegvíz zománcozott tartály és a fűtéshez használt puffer kombinációjáról szólva ezek olyan termékek, amelyek egyedülállóak a magyar piacon.

Azok, akik jártasak a telepítésben, tudják, hogy egy ilyen HMV tartály / puffer tartály kombináció nagyon előnyös minden szempontból. A zománcozott tárolók kapacitása 200 és 300 liter között van, és megnövelt hőcserélő felülettel rendelkeznek. A HMV tárolót a hőszivattyú 3 járatú motoros szelepen keresztül fűti fel a kívánt hőfokra, majd igény szerint fűt, vagy hűt az alsó puffertartályon (80 vagy 100 literes) keresztül. Ezt a kettős tárolótartályt használati melegvíz készítésre és fűtésre különféle kombinációkban használhatják, például: napenergiával működő hőellátó berendezések és hőszivattyúk. Puffer tárolókról általános információ itt.

WPDS tartályok

TARTÁLY SZIGETELÉS

Az alsó fűtő / hűtővíz tartály további szigeteléssel van ellátva, amely 20 mm és 50 mm neoprén gyapjú kombinációjából áll, és szilárd külső béléssel van bevonva. Ennek eredményeként a hatékony kombinált tároló egység két kiváló értékű energiacímkét kap. Kinek alkalmas a hatékonysági kombinált tároló tartály?

Ha úgy dönt, hogy ilyen eszközt vásárol, akkor a hőszivattyúk és a kondenzációs gázkazán technológia hatékonysága különösen javul.

Minél magasabb hőmérsékletet kell létrehoznia a hőszivattyúnak, annál alacsonyabb a kombinált tároló tartály hatékonysága. Az ilyen tartályok egyik legfontosabb jellemzője, hogy a „fűtés/hűtés” és az „háztartási melegvíz” területek szigorúan el vannak különítve. Ez a szigetelés nemcsak általános pozitív hatással van a hőszivattyúkra, hanem az ilyen készülékek működése során a kondenzációs hatást is optimálisan alkalmazzák az alacsony visszatérő hőmérséklet miatt.

ANÓD védelem

A magnézium-anód fokozatosan oldódik, védelmet nyújtva a kazánoknak a tartályban tárolt víz meszes részecskéinek lerakódása ellen (néha cserélni kell)!
Felhívjuk figyelmét, hogy az ivóvíztartály szükséges méretét az otthonában tartózkodók számának megfelelően kell méretezni. A telepítés megkezdése előtt ellenőrizze, hogy minden szükséges kiegészítő rendelkezésre áll-e, mint például egy tágulási tartály és a HMV bojler biztonsági rendszere.
Kérjük, a kazán megvásárlása előtt ügyeljen az ajtók méretére is. A szigetelése NEM távolítható el!

Hőszivattyú tartályai

Fűtési puffer hőszivattyúkhoz FISH S4 – 30 – 50 L

30 és 50 literes FISH S4 puffertartály (igazából térfogat növelő tartály a pontos megnevezése) hőszivattyúkhoz. A puffer függőleges helyzetben felszerelhető a falon vagy a padlón. Építésében integrált rögzítő rendszer (szerelvény) található. Ideális mindenféle fűtési rendszerhez, például: szilárd tüzelésű kazánokhoz, olaj-, gáz- vagy hőszivattyúkhoz. A puffert a melegvíz fűtési és előkészítő berendezésből a hidraulikus körbe szerelik be. A fűtőkör (radiátorok, kazán) vízmennyisége túl kicsi lehet a hőszivattyúhoz, ezért a fűtési áramkört ezzel a hengerrel egészítik ki. A 30 literes puffer 4 db 1 ½ „, az 50 literes puffer 6 db 1 ½” csatlakozással rendelkezik. A kiegyenlítő henger tetejére felszerelhető egy automatikus légtelenítő, amelynek feladata a levegő eltávolítása a berendezésből a jó hőátadás fenntartása érdekében. 1,5 kW-tól 3 kW-ig elektromos fűtőpatron szerelhető a tartályba. Ez az fűtőpatron nagyon alacsony hőmérsékleten segítheti a hőszivattyú hőtermelését.

A tartály hőszigetelt, 23 mm-es merev poliuretán habréteggel van ellátva, és fehér lemezborítóval van bevonva. Árakról a 06 20 268-9757 telefonon tudunk felvilágosítást adni.

A hőcserélő méretezésének „egyszerűsített” szabályai

Belső hőcserélős tartály esetén: a hőszivattyú leadott teljesítménye x 0,3 (ez állandó szorzószám) = hőcserélő hőleadó felülete (m2).
(Külső lemezes hőcserélő esetén: a hőszivattyú által felvett villamosenergia x 0,5 (ez állandó szorzószám) = hőcserélő hőleadó felülete (m2))

Miért kell a nagy hőcserélő a hőszivattyúkhoz?

FIGYELEM! A bejegyzés (nem csak) azoknak szól, akik nem járatosak a hőszivattyú telepítés világában!

Nagyon sokszor találkozunk rosszul méretezett hőcserélőkkel hőszivattyús rendszereknél. Legtöbbször akkor, amikor a fűtésrendszert összeszerelő gépész nem találja a hiba okát, hogy miért nem működik megfelelően a hőszivattyú, miért áll ki gyakran hibakóddal, és miért nem fűti a lakást, vagy a HMV tárolót.

Örökérvényű legyen a megállapítás: a hőszivattyúkhoz szükséges hőcserélő mérete lényegesen nagyobb (ezért drágább is), mint a magas hőmérsékletet előállító gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánhoz rendszeresített hőcserélő!

Mi történik, ha kicsi a hőcserélő felülete?
A hőszivattyúnál (különösen érvényes a megállapítás az ON/OFF rendszerű, de még az inverteres hőszivattyúnál is) egy alulméretezett hőcserélő esetén az előremenő fűtővíz hőmérséklete „gyorsan” átszalad a hőcserélőn, és a visszatérő vízhőmérsékletet érzékelő szenzor az jelzi a gépnek, hogy elkészült a fűtővíz, meg lehet állni. Ezért előbb a kompresszor, majd a ventillátor, végül a keringető szivattyú is megáll.
Viszont a puffer tartályba épített hőmérséklet érzékelő „követeli” a további hőtermelést, hiszen a tartályvíz hőmérséklete még alacsony. A működési protokollnak megfelelően indul a keringető szivattyú, a ventillátor, majd a kompresszor. A viszonylag gyors hőtermelés – az alulméretezett hőcserélő miatt – ismét a gép leállítását eredményezi. Ez megismétlődi összesen ötször, majd – hibakódot jelezve – a hőszivattyú csak áramtalaníts után indítható újra!

Ilyenkor a folyamatot nem ismerők azonnal a hőszivattyú hibáját vizionálják, pedig a hibakód a legtöbb esetben nem a hőszivattyú hibájára utal, inkább megvédi magát a rosszul elkészített installációk miatt. (Hasonló fordul elő az alulméretezett primerköri csővezetékek, illetve a kicsi teljesítményű keringető szivattyúk miatt is, bár ezeknél az eseteknél az alacsony víz tömegáramlás a leállás oka.)

Itt néhány ajánlott lemezes hőcserélő méret a különböző teljesítményű hőszivattyúkhoz. (Nagyobb hőszivattyúk esetén a konkrét hőcserélő méretezést bízzák tervezőre, vagy ránk.)